Topul celor mai folosite modele de contracte pentru reușita afacerilor
Actualizată în: 12 iun.
Antreprenoriatul vine la pachet cu suficiente provocări. De ce să o adaugi și pe cea juridică? Cu modele de contracte profesioniste poți să-ți dezvolți afacerea fără preocupări cu implicații juridice. În general afacerile au nevoie de o varietate de contracte, precum contracte de consultanță, colaborare, prestare de servicii, parteneriate de afaceri și altele utile în gestionarea afacerilor, indiferent de industrie.
Investiția pe care o faci în latura legală a afacerii tale este pe termen lung. Poate că nu vei avea instant rezultate palpabile, ca atunci când un client își cumpără produsele. Însă dacă pui pe hârtie costurile litigiilor prevenite, amenzile evitate și beneficiile păstrării partenerilor contractuali prin relații transparente, este mai scump să ignori partea contractuală a business-ului tău. Docs & Deeds oferă modele profesioniste de contracte la prețuri accesibile, iar pentru servicii juridice 360°, avem și posibilitatea programării rapide a unor consultații cu avocat.
Modele de contracte de consultanță și colaborare
Contractele de consultanță în afaceri sau management permit afacerilor să acceseze experiența consultanților specializați în diverse domenii. Angajarea unui consultant în afaceri poate fi mai eficientă decât a unui angajat ”full-time”, mai ales în dezvoltarea unor proiecte cu durată limitată. Contractele de consultanță profesioniste sunt gândite astfel încât să protejeze părțile de riscuri fiscale sau comerciale, prin includerea unor clauze privind independența partenerilor contractuali, proveniența resurselor pentru executarea contractului și reglementarea exclusivității.
Colaborarea în cadrul unui parteneriat poate stimula inovația și dezvoltarea de noi produse sau servicii, combinând punctele forte și perspectivele diferite ale fiecărui partener. Contractele de colaborare pot fi folosite pentru dezvoltarea unui start-up, a unui segment din afacere sau a unor proiecte. Contractele de consultanță permit contractarea serviciilor unor profesioniști externi, în timp contractele de servicii permit externalizarea diverselor task-uri către firme din alte domenii, care te pot ajuta, de exemplu, cu procurarea de resurse, amenajarea spațiului unde proiectul tău se va dezvolta sau furnizarea recurentă a unor servicii.
Contracte în domeniile inteligenței artificiale și în industria IT
Progresul tehnologic vine cu provocarea de a înțelege cum funcționează diversele tehnologii și ce implicații juridice pot să aibă. Antreprenorii din domeniul inteligenței artificiale și IT au nevoie de diverse tipuri de contracte pentru a-și proteja interesele, a stabili relații clare cu clienții și partenerii, precum și pentru a respecta normele legale și reglementările în vigoare. Iată câteva contracte importante pentru antreprenorii din aceste industrii:
Acorduri de confidențialitate, pentru protejarea diverselor proiecte la început de drum sau a secretelor comerciale privind dezvoltarea de noi tehnologii.
Contracte de cesiune de părți sociale, pentru atragerea de investitori externi care să poată suține start-up-urile din punct de vedere financiar.
Contracte de creare conținut, pentru promovarea produselor prin intermediul rețelelor sociale, influencer-ilor sau pentru conceperea de materiale pentru marketing.
Contract de furnizare software-as-a-solution (SaaS). Pentru societățile care dezvoltă sau furnizează software, un acord de licență software este esențial. Specifică drepturile de utilizare, restricțiile și termenii de licențiere.
Documente societare pentru dezvoltare de afaceri de la zero
Când începi o nouă afacere, ai nevoie să alegi structura de business, forma de organizare a companiei sau entității pe care vrei să o folosești pentru dezvoltarea unui afaceri și în obținerea autorizațiilor necesare.
Dacă decizi să înființezi și să folosești un SRL, cel mai ușor este să folosești acte constitutive potrivite pentru înmatricularea societății la Registrul Comerțului. Ulterior, ai nevoie de decizii AGA pentru diverse operațiuni, precum modificare act constitutiv, reducere capital social, mărire capital social sau atragerea de investitori externi.
Contracte și regulamente interne
Dreptul muncii este o provocare pentru cele mai multe firme, mai ales din categoria IMM-uri, care nu dețin bugete nelimitate pentru angajarea de avocați care să pună la punct documentația în relația cu salariații.
Un model contract individual de muncă este esențial pentru orice antreprenor care urmează să scaleze afacerea prin angajarea de personal calificat. Alături de acesta, implementarea unui regulamentul intern este o cerință obligatorie în materie și un instrument util în organizarea relațiilor interne în cadrul companiei.
Kommentare