top of page

Cum te ajută un model de contract profesionist?

Actualizată în: acum 4 zile

Contractele sunt omniprezente în viața noastră, jucând un rol esențial atât în mediul de afaceri, cât și în sfera personală. Un model de contract potrivit acționează ca și catalizator al progresului, stabilind reguli, drepturi și responsabilități care asigură buna desfășurare a relațiilor și activităților.

Milioane de contracte se încheie zilnic, iar peste 20% ajung în fața instanțelor de judecată. Poți să scrii contractele tale cu ChatGPT, le poți lua de pe Google sau de la prieteni, dar merită riscul? 

model de contract
Să semnăm!

În mediul de afaceri, contractele sunt fundamentale pentru stabilirea relațiilor comerciale și pentru protejarea intereselor părților implicate. Acestea pot acoperi o gamă largă de subiecte, inclusiv furnizarea de bunuri sau servicii, colaborarea între parteneri, închirierea sau vânzarea de proprietăți și multe altele. Un model de contract potrivit oferă un cadru legal și contractual clar, contribuind la prevenirea neînțelegerilor și litigiilor.

În plus, contractele stimulează inovația și dezvoltarea economică prin crearea unui climat de încredere în care părțile pot investi în proiecte comune. Ele oferă un fundament solid pentru întreprinderi de diferite dimensiuni, de la afacerile mici până la corporații internaționale, facilitând procesele de colaborare și schimb de resurse.

Pe plan personal, încheiem contracte zilnic, adesea fără să ne dăm seama. Orice achiziție de produse sau servicii impune, în esență, încheierea unui contract între cumpărător și vânzător. Acest contract poate fi formal, în cazul achizițiilor mari sau complexe, sau implicit, în cazul tranzacțiilor zilnice, cum ar fi cumpărarea unui bilet de autobuz sau a unei cafele.

Când apar problemele contractuale?

Cele mai multe probleme contractuale sunt create de clauzele neclare. Apar atunci când folosești contracte ”împrumutate” din surse neoficiale, care nu au fost niciodată verificate de un avocat sau alt profesionist cu pregătire juridică. Practica poate funcționa cât timp părțile își execută prestațiile contractuale așa cum au preconizat, dar imediat ce apar neînțelegeri, modelul de contract folosit face diferența.

Contractele comerciale și civile Docs & Deeds sunt redactate integral și verificate de avocați, astfel încât să îndeplinească toate cerințele legii și să protejeze drepturile părților implicate. Pot fi folosite de orice business, indiferent de mărime și industrie, iar atunci când le-am conceput, am anticipat multiple scenarii practice ce pot să apară pe parcursul executării. 

Clauzele contractelor comerciale Docs & Deeds sunt scrise într-un limbaj ușor de urmărit și de înțeles. Fiecare model de contract conține detalii despre drepturile și obligațiile fiecărei părți și despre așteptările comerciale dintre ele. Eliminăm neînțelegerile cauzate de contracte incomplete, deficitare sau care folosesc limbaj complicat, prin grija investită de avocații care le-au redactat.

​Revizuire, negociere, personalizare contracte

Dacă nu ai găsit în colecția noastră de modele predefinite contractul căutat, redactăm la comandă orice alt contract sau document juridic. Trebuie doar să ne explici situația de fapt, cum intenționezi să-l folosești și în 48 de ore ți-l trimitem în formatul solicitat. Dacă primești modelul de contract și încă ai întrebări, un avocat te va asista pentru eventualele modificări și implementarea contractului. Alternativ, poți solicita asistență juridică personalizată completând gratuit formularul de contact.

Ce fel de model de contract îți putem oferi?

În principiu, orice contract de care ai nevoie. Modelele de contracte de pe site-ul nostru acoperă deja următoarele categorii generale de contracte, des folosite în practică:

  • Prestări servicii, indiferent de natura serviciilor. Poate fi vorba despre servicii profesionale (consultanță în afaceri, management, contabilitatea, servicii educaționale și furnizare de training), de asigurare a mentenanței și reparații, construcții, renovări, sau altele asemenea.

  • Transmiterea proprietății sau folosinței. Contractele de vânzare, închiriere sau comodat pentru apartament sau comodat auto sunt cunoscute de toate lumea. Există însă și alte modalități de a transmite drepturi asupra bunurilor.

  • ​Dezvoltare de proiecte. Proiectul tău poate căpăta formă cu contractul potrivit, iar modele de parteneriate, consultanță și documente societare facilitează acest rezultat.

De ce business-ul tău are nevoie de contracte verificate de avocați?

Când folosești un model de contract profesionist, ai beneficii care vor face diferența pe termen lung:

  • ​Anticiparea riscurilor. Rolul avocaților nu este doar să transpună în limbaj juridic intenția părților, ci să-și imagineze ce probleme pot să apară în timpul executării. Părțile pot fi extrem de creative când doresc să obțină beneficii și așa ajungi în situații neașteptate. Merită riscul?

  • Garantarea drepturilor. Nu scapi de lege nicicum. Clauzele din fiecare contract sunt suplinite de prevederile legale. Când nu le cunoști, este posibil să-ți asumi implicit obligații nedorite. 

  • ​Imagine profesionistă. Când primești de la partenerii contractuali documente alambicate, cu fraze neterminate sau greșeli gramaticale, ce părere îți faci despre ei? Și reciproca este valabilă, așa că nu lăsa imaginea companiei tale la voia întâmplării. 

Rezolvă neînțelegerile contractuale în timp util

Dacă au început neînțelegerile cu partenerul contractual, este timpul să acționezi. Este și momentul cel mai puțin costisitor: cu strategia potrivită, poți evita penalități de întârziere, plata de daune sau chiar costurile asociate unui litigiu. 

​Cum? Începe prin a cere revizuirea modelului de contract de către un avocat. Prin examinarea contractului, un avocat va identifica termenii care au generat conflictul, analizează evoluția situației de fapt și îți spune ce soluții ai la dispoziție pentru a preveni un eventual litigiu.

​Când te adresezi din timp unui profesionist, acesta poate negocia soluții amiabile în mod eficient. La Docs & Deeds, ne plac litigiile în instanță, dar nu încurajăm niciodată clienții să recurgă la ele, altfel decât ca ultim remediu. În schimb, propunem o abordare preventivă, în care trimitem notificări menite să stingă conflictul și propunem tranzacții eficiente. 

Dacă abordarea amiabilă nu funcționează, este timpul pentru o metodă mai agresivă: formularea unei cereri de chemare în judecată. Un model de contract redactat în mod profesionist oferă beneficiul clarității și reduce riscurile unor interpretări contradictorii asupra drepturilor și obligațiilor părților.

0 comentarii

Commenti


Citește și...

bottom of page