top of page

Cum să pregătești un contract de intermediere eficient pentru afacerea ta

Actualizată în: 22 mai

Contractul de intermediere joacă un rol important în facilitarea relațiilor comerciale dintre părțile care caută sprijinul unui profesionist în atingerea numitor rezultate. Un contract de intermediere bine redactat oferă un cadru propice pentru dezvoltarea unor parteneriatele comerciale prin care beneficiarul transferă responsabilitatea atingerii anumitor target-uri pentru business-ul său către un profesionist extern. De la stabilirea obiectivelor și a termenelor de predare, până la protejarea drepturilor și responsabilităților părților implicate, un contract de intermediere poate fi catalizatorul atingerii unor rezultate comerciale importante.


intermediere
Pentru afacerea ta!

Cu toate acestea, pregătirea unui contract de intermediere eficient poate fi o sarcină complexă. Ca în cazul altor contracte comerciale, premisa succesului este înțelegerea corectă a industriei în care intermedierea se va presta și a specificului afacerii care folosește serviciile de intermediere.

Dacă este beneficiar al serviciilor, este important să te asiguri că toate aspectele cheie ale afacerii tale sunt comunicate intermediarului și acoperite în mod corespunzător prin contractul de intermediere. Nu vrei să te trezești peste câteva luni de la semnarea contractului că progresele făcute nu corespund obiectivelor tale.

Dacă este prestator al serviciilor de intermediere, este important să te asiguri că ai înțeles obiectivele clientului tău. Realitatea este că cei mai mulți clienți știu ce rezultat doresc să atingă, dar îl comunică în mod deficitar către profesioniștii externi. Sigur, nu este vina ta ca agent, dar spune asta clientului atunci când ceri comisionul din contractul de intermediere. Sau mai bine evită o asemenea situație și include în contractul de intermediere clauze contractuale ce descriu în mod complet și cuprinzător standardele și rezultatele urmărite de clientul tău.

În acest articol, te vom ghida prin procesul de pregătire a unui contract de intermediere eficient, indiferent dacă este beneficiar sau prestator al serviciilor de intermediere. Vom explora elementele-cheie pe care ar trebui să le incluzi în contractul de intermediere și vei obține sfaturi practice pentru a te asigura că relația de intermediere este bine definită și interesele părților implicate protejate în mod corespunzător.

1. Când folosești un contract de intermediere?

Un contract de intermediere stabilește drepturile și obligațiile dintre o parte care dorește să obțină servicii de intermediere și agentul sau brokerul care oferă aceste servicii. De obicei, contractele de intermediere sunt utilizate în domenii precum tranzacțiile imobiliare, asigurări, comerț internațional sau recrutare de personal.

2. Clauze esențiale din contractul de intermediere

Un contract de intermediere bine redactat este esențial pentru a proteja, deopotrivă, interesele beneficiarului și pe ale prestatorului. Modelul de contract folosit ar trebui să ofere claritate cu privire la drepturile și responsabilitățile ambelor părți și să stabilească așteptările legate de serviciile de intermediere.

Un contract de intermediere eficient ar trebui să fie echilibrat și rezonabil atunci când prevede drepturile și obligațiile părților, ținând cont de faptul că atingerea rezultatului final nu depinde întotdeauna de profesionismul agentului, ci și de felul în care clientul comunică cerințele sau de evoluția pieței. Contractul de intermediere trebuie să fie clar și ușor de înțeles, evitând terminologia juridică complicată, pentru a preveni orice ambiguitate sau interpretare greșită.

Ca să te asiguri că folosești un contract de intermediere bine pregătit, verifică dacă ai inclus în el categoriile de prevederi contractuale de mai jos:

Obiectivele serviciilor de intermediere. Specifică clar obiectivele și serviciile pe care profesionistul-intermediar se angajează să le ofere și rezultatele pe care beneficiarul dorește să le atingă.

Între obiectivele unui contract de intermediere pot fi: identificarea de clienți potențiali, negocierea unor contracte în beneficiul și pe seama beneficiarului, identificarea unor bunuri sau servicii ce ar putea fi achiziționate de beneficiar, furnizarea de consultanță în domeniul specific al beneficiarului sau identificarea unor oportunități de business sau de dezvoltare pentru afacerea beneficiarului.

În unele situații, poți folosi în locul contractului de intermediere alte contracte, precum: contract de prestări servicii, contract de consultanță, de colaborare sau acorduri pentru stabilirea unor parteneriate.

Termenii și condițiile în care serviciile se vor presta. Asigură-te că termenii și condițiile în care profesionistul-agent își va desfășura activitatea sunt detaliați. Acest lucru poate include termenele limite în care trebuie să îndeplinească un rezultat cerut, modalitățile în care are dreptul să acționeze în numele afacerii tale. Poți verifica blog-ul nostru pentru a evita cele mai comune greșeli făcute în contracte.

Criterii și standarde pentru atingerea rezultatelor preconizate prin contractul de intermediere. Contractul de intermediere ar trebui să conțină informații suficiente despre rezultatele pe care beneficiarul dorește să le atingă. De exemplu, în contractele pentru recrutare de personal, beneficiarul ar trebui să precizeze cerințele privind pregătirea profesională, educația și experiența potențialilor candidați.

Comisioanele și modalitățile de plată. Stabilește modalitatea de calcul a comisionului plătit de beneficiar agentului în schimbul serviciilor de intermediere. Include și modalitățile de plată, frecvența plăților, termenele limită și modalitățile de facturare.

Cerințe privind confidențialitatea aplicabile între părți. Dacă afacerea ta implică informații confidențiale, asigură-te că contractul de intermediere include clauze de confidențialitate. Acestea vor proteja informațiile sensibile schimbate între părți și vor indica agentului ce informații nu pot fi divulgate.

Dacă preferi, poți încheia separat un acord de confidențialitate care să îți protejeze secretele comerciale și informațiile financiare privind afacerea ta.

Limitările de răspundere. Printr-un contract de intermediere, părțile pot stabili limitele de răspundere ale agentului pentru eventualele prejudicii sau pierderi suferite în timpul relației de afaceri. Acestea pot include limitarea despăgubirilor plătite în anumite cazuri sau a tipurilor de daune care se pot repara.

Soluționarea disputelor. Un contract de intermediere ar trebui să includă modalități de soluționare a disputelor care pot apărea în timpul relației de afaceri dintre părți. Astfel de modalități de soluționare a litigiilor pot include medierea, arbitrajul sau recurgerea la instanțele comune de judecată. Includerea unei asemenea clauze în contractul de intermediere este cu atât mai importantă atunci când părțile provin din jurisdicții diferite, pentru a se evita situația în care nu este clar unde se va judeca un eventual litigiu.

Dacă te confrunți cu neînțelegeri cu partenerii contractuali, poți verifica rubrica de modele de cereri de chemare în judecată pe care le punem la dispoziție sau poți solicita asistență juridică în potențialele litigii.

3. Sfaturi pentru redactarea unui contract de intermediere dacă ești beneficiar

Redactarea unui contract de intermediere eficient necesită atenție la detalii și o abordare strategică. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să pregătești un contract de intermediere eficient pentru afacerea ta:

Clarifică-ți obiectivele! Înainte de a începe redactarea contractului, clarifică-ți obiectivele și așteptările în relația cu agentul. Acest lucru te va ajuta să incluzi toate aspectele relevante în contract și să eviți orice ambiguitate. Dacă obiectivele tale sunt prea generale, contractul de intermediere s-ar putea să nu-și atingă scopul.

De exemplu, dacă îi spui agentului ”vreau să cumpăr un apartament de 3 camere”, va fi în mod rezonabil îndreptățit să-l caute în orice zonă din oraș, indiferent de preț sau felul construcției. În schimb, dacă prin contractul de intermediere precizezi criterii complete despre locația avută în vedere, caracteristicile apartamentului, felul construcției, poziționarea față de diverse obiective și orice altceva, agentul intermediar va ști să restrângă corespunzător căutarea.

Verifică forma finală a contractului. După redactarea contractului de intermediere, asigură-te că îl verifici și îl revizuiești atent. Verifică dacă toate elementele cheie sunt incluse și corecte și îndreaptă orice eroare sau omisiune. Să ai mereu în vedere că agentul este un profesionist în intermediere, dar nu cunoaște industria ta la fel de bine ca tine, indiferent cât de bine-intenționat este. Clientul este cel care ar trebui să se asigure că toate obiectivele sale au fost corect înțelese și incluse în modelul de contract.

Folosește un model profesionist de contract de intermediere. Dacă nu ai experiență juridică sau dacă afacerea ta implică aspecte legale complexe, folosește un model profesionist de contract de intermediere, precum cel pus la dispoziție de Docs & Deeds. Poți găsi și alte modele de contracte care să te ajute în gestionarea afacerii tale.

Întrucât conținutul serviciilor de intermediere care se prestează diferă de la caz la caz, și contractul de intermediere este unul flexibil, care trebuie adaptat la circumstanțele părților. Dacă nu ești convins că ai inclus toate clauzele necesare, consultă un avocat specializat înainte de a semna un contract de intermediere. Un avocat îți poate oferi asistență și consiliere profesională în redactarea corespunzătoare a contractul de intermediere eficient, iar Docs & Deeds oferă prețuri extrem de accesibile pentru asemenea serviciu.

4. Sfaturi pentru redactarea unui contract de intermediere dacă ești prestator (intermediar)

Ca intermediar, serviciile pe care le prestezi prin contractul de intermediere sunt în moc constant influențate de factori externi: cerințele beneficiarului, evoluția pieței, cerințele terțelor părți care ar putea intra în relații contractuale cu beneficiarul. Evită situațiile neplăcute implementând următoarele recomandări:

Precizează ce se întâmplă când ai identificat o oportunitate ce îndeplinește cerințele beneficiarului. Practică dovedește că mulți intermediari îndeplinesc cu profesionalism serviciile, însă beneficiarii pur și simplu refuză rezultatul. Desigur, nu pot fi obligați să intre în contracte cu terțe persoane dacă nu doresc acest lucru sau pur și simplu nu agreează terțul identificat de intermediar. Dar nici intermediarul nu ar trebui să facă muncă voluntară. Ca agent, asigură-te că rezultă clar din contractul de intermediere când se consideră că ai prestat integral serviciile, indiferent dacă beneficiarul decide sau nu să încheie contractul final cu terțul.

Asigură-te că ați stabilit toate situațiile în care primești comisionul. Ai întâlnit clienți care refuză terțul sau oportunitatea pe care ai identificat-o pentru ei, dar ulterior încearcă ”pe cont propriu” să se folosească de ea? Desigur, sunt peste tot. Și nu este corect față de intermediarul care a investit timp și resurse în activitatea prestate. Include în modelul de contract de intermediere folosit suficiente clauze care să îți asigure o compensație corespunzătoare în cazul în care o astfel de situație se întâmplă.

Dacă prevenția nu a fost suficientă, vestea bună este că te putem ajuta. Programează o consultație juridică și un avocat specialist îți va spune ce să faci pentru a fi recompensat corespunzător pentru munca ta.

0 comentarii

Comments


Citește și...

Docs & Deeds logo
bottom of page