top of page

Înființare firmă de tip S.R.L. pe cont propriu - cum procedezi?

Actualizată în: acum 4 zile

Nu ai nevoie de niciun specialist. Poți să înființezi singur o firmă și totul se face online.
persoana care înființează singură o firmă

În ultimii ani au apărut diverse aplicații și servicii pentru înmatricularea rapidă și la prețuri reduse ale S.R.L.-urilor. Sunt un progres real pentru digitalizarea unui domeniu lipsit, în mod tradițional, de inovație și eficiență. Cel puțin, te scapă de dosarul cu șină și câteva drumuri pe la autorități.

Vei scoate din buzunar un preț mediu între 300 – 1.000 lei, în funcție de serviciile concrete pe care vrei să le cumperi și, evident, de marja de profit pe care furnizorul vrea să o aibă de pe urma ta.

Totuși, este necesar să faci această cheltuială?

Nu neapărat. Acum poți să îți înființezi singur o firmă, online, fără niciun consultant extern și noi te învățăm cum. Mai jos, pașii.

1. Pentru înființare firmă tip SRL, înregistrează-te gratuit pe Portalul ONRC

Portalul ONRC este site-ul oficial al Registrului Comerțului, unde orice persoană își poate face un cont gratuit de utilizator. Aici parcurgi toți pașii pentru înființare firmă de tip SRL în mod gratuit, într-un singur loc.

Ai nevoie doar de o adresă de e-mail validă, pe care, cu siguranța, deja o folosești.

2. Obține o semnătură electronică

Pentru înființare firmă de tip SRL ai nevoie de o semnătură electronică. Semnătura electronică se obține în câteva minute, completând cererea de pe site-ul furnizorului autorizat ales de tine. Apoi vei urma o procedură de verificare a identității, pentru care ai nevoie doar de un telefon sau laptop.

Oricum, vei avea nevoie de o semnătură electronică pentru a putea îndeplini cerințele, în continuă schimbare, ale autorităților fiscale, așa că de ce să nu o folosești și pentru a economisi bani la înființarea firmei tale?

Ai grijă la un lucru: în România sunt doar câțiva furnizori de semnătură electronică autorizați. Îi găsești pe pagina Autorității pentru Digitalizarea României. Scroll down până la Registrul furnizorilor acreditați.

Verifică registrul actualizat înainte să începi procedura de obținere a unei semnături electronice, ca să nu ai surprize. De exemplu, DocuSign, cel mai popular furnizor de semnătură electronică, nu este (încă) acreditat în România.

3. Alege numele firmei

Inspirația, desigur, îți aparține. Găsești numeroase recomandări și criterii întocmite de specialiști la o simplă căutare pe Google, sau, dacă ai buget, poți folosi agenții de branding sau diverse soluții precum Fiverr, Upwork sau 99Design. În anumite nișe, numele propriu-zis al firmei tale poate nici să nu fie relevant.

Dar nu despre partea creativă vorbim, ci despre cum verifici că alegerea ta va funcționa. Ai de făcut două lucruri:

 • Verifică disponibilitatea numelui pe site-ul ONRC. După ce ți-ai înregistrat contul de utilizator, găsești în meniul din stânga rubrica ”Verifică disponibilitate și rezervare denumire online”. Verificarea este un pas esențial pentru înființare firmă de tip SRL. Dacă denumirea solicitată este disponibilă, descarcă documentul doveditor și salvează-l. Este un pas obligatoriu pe care trebuie să-l faci, întrucât vei avea nevoie de dovada rezervării și atunci când înregistrezi SRL-ul.

 • Verifică disponibilitatea domeniului. Ca să îți faci un site de prezentare, ai nevoie de un nume de domeniu, pe care poți să-l cumperi de la ROTLD pentru cele ”.ro” sau de la alți furnizori, precum WhoIs sau GoDaddy pentru cele ”.com” sau alte extensii. Fă acest pas doar dacă dorești să îți construiești un site de prezentare după înființarea firmei de tip SRL. Altfel, nu ai nevoie de el pentru simpla înmatriculare a firmei.

4. Urmează o procedură liniară pe portalul ONRC

Pentru înființare firmă de tip SRL, în meniul din stânga al contului de utilizator găsești rubrica ”Înregistrare în RC și autorizare PJ”. Așa începe procesul de înființare a SRL-ului, în care nu faci altceva decât să completezi câmpuri generate automat de ONRC cu informațiile tale. De exemplu, în prima etapă vei completa denumirea viitoarei firme, adresa sediului social și informații despre asociați.

După ce ai completat o pagină, salveaz-o (apași butonul corespunzător) și se va întâmpla unul dintre următoarele lucruri:

 • ONRC va genera automat o cerere/declarație. Descarcă cererea/declarația, semneaz-o cu semnătura electronică și încarc-o la loc pe site.

 • ONRC îți va cere să încarci documente externe, precum actul constitutiv. Asta se întâmplă doar la final, după ce urmezi ceilalți pași. Mai multe detalii la următorul capitol din acest articol.

5. Pregătește-ți documentele necesare pentru înființare firmă de tip SRL

În afară de cererile și declarațiile generate automat de portalul ONRC, ai mai jos o listă de documente necesare pentru înființarea unei firme.

Etapa finală a înmatriculării S.R.L-ului tău este să încarci aceste documente în portal.

 • Act constitutiv - acesta este acordul (contractul) dintre fondatorii firmei, pe care trebuie să îl folosești pentru înființare firmă de tip SRL. Pentru SRL cu asociat unic descarcă acest act constitutiv, pentru SRL cu cel puțin 2 asociați, descarcă acest act constitutiv. Ambele sunt actualizate cu modificările legislative și au fost acceptate de Registrul Comerțului pentru înregistrarea de firme.


 • În actul constitutiv, va trebui să completezi codul CAEN. Nu este nimic complicat: poți verifica codurile CAEN online, căutând activitatea pe care firma ta o va face. Ai nevoie de o clasă și de o grupă, ambele trecute în actul constitutiv. Dacă ai activități secundare, trece codul CAEN și pentru acestea.

 • Unele codul CAEN trebuie autorizate pentru înființare firmă de tip SRL. De exemplu, cel pentru magazine online (CAEN 4791 - Comerţ cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet). Faci acest lucru tot din portalul ONRC, selectând autoritatea publică de la care soliciți autorizarea.

 • Act doveditor al spațiului - poate să fie un titlu de proprietate (de exemplu, contractul de vânzare cumpărare) sau un alt contract (de exemplu, un contract de comodat sau de închiriere).

 • Copii scan de pe cărțile de identitate ale asociaților și administratorului.

 • Declarația privind beneficiarii reali - dacă folosești modelele noastre de acte constitutive, este inclusă în cuprinsul lor și nu trebuie să o depui separat. Dacă folosești un model de act constitutiv fără acestă declarație, descarcă conținutul ei de pe portalul ONRC.

 • Dovada rezervării denumirii - obținută conform instrucțiunilor anterioare, tot online, de pe portalul ONRC, absolut necesară pentru înființare firmă de tip SRL.

Acestea sunt toate documentele necesare pentru înființare firmă de tip SRL. Nu, nu mai ai nevoie de drumuri pe la notar pentru specimene de semnătură sau pe la bancă pentru deschiderea conturilor bancare. Nu mai ai nevoie nici de un anumit nivel al capitalului social (în trecut, era 200 lei, acum poate să fie 0) și nici să îl depui la bancă înainte de înființarea societății.

Doar câteva lucruri să mai punctăm:

 • trebuie să aplici semnături electronice pe toate documentele pentru a le putea încărca în portalul ONRC. Cel puțin, deocamdată așa funcționează sistemul online pentru înființare firmă de tip SRL.

 • pentru un S.R.L. nu ai nevoie de toată lista de documente care apare la finalul procedurii online din portal, ci doar de cele de mai sus. Selectează din meniu categoriile corespunzătoare lor și, la final, trimite aplicația ta pentru înființare firmă de tip SRL.

 • există o taxă administrativă pe care ONRC o va afișa în contul tău de utilizator în 1-2 zile de la depunerea aplicației pentru înființare firmă de tip SRL. O poți plăti instant, cu cardul, direct din contul de utilizator, sau poți face transfer bancar.

6. Ce se întâmplă după depunerea documentelor pentru înființare firmă de tip SRL?

Verifică stadiul înregistrării în același cont de utilizator, la rubrica ”Stadiu dosar”. Dacă ONRC are observații sau solicitări legate de aplicația ta, ele vor apărea la această rubrică și va fi necesar să completezi dosarul.

Tot la această rubrică plătești și taxa administrativă de la punctul anterior, pentru înființare firmă de tip SRL.

După ce dosarul este complet, vei primi toate documentele de înființare direct pe e-mail.

7. De ce să îți înființezi singur firmă de tip SRL?

Dacă ai citit tot articolul și încă stai pe gânduri între a alege un profesionist pentru înființare firmă de tip SRL sau a face totul singur, hai să îți dăm câteva motive în plus:

 • Înființează singur firma de tip SRL pentru că este super ușor. În afară de instrucțiunile noastre, fiecare pas din procedura online este ghidat automat, iar dacă nu înțelegi ceva, găsești instrucțiuni cuprinzătoare publicate de ONRC separat, la rubrica de informare.

 • Înființează singur firma de tip SRL pentru că este cel mai ieftin. În afară de taxele administrative ale ONRC, care oricum se adaugă la costul oricărui profesionist din domeniu, nu ai nicio altă cheltuială.

 • Înființează singur firma de tip SRL pentru că oricum este util să lucrezi cu portalul ONRC. Fiecare modificare pe care o vei face firmei tale după înființare va trebui înregistrată. Ca sa nu fii dependent de un profesionist ori de câte ori structura firmei tale se schimbă, poți folosi portalul instituției. Procedura va fi similară cu cea de înființare.

Îți dorim succes pentru înființare firmă de tip SRL!

Dacă ai întrebări și vrei să programezi o consultație cu un specialist, intră aici.

0 comentarii

Commentaires


Citește și...

bottom of page