top of page

Ce drepturi ai pentru zboruri întârziate sau zboruri anulate în UE?

Actualizată în: acum 4 zile

Te ferești să cumperi bilete la Wizz Air și Ryan Air din cauza zborurilor întârziate?

Regulamentul (CE) NR. 261 din 11 februarie 2004 de stabilire a unor norme comune în materie de compensare şi de asistență a pasagerilor în eventualitatea refuzului la îmbarcare şi anulării sau întârzierii prelungite a zborurilor şi de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 295/91 (Regulamentul 261/2004) prevede regulile generale obligatorii pentru transportatorii aerieni și prestatorii de servicii de turism în materia despăgubirilor pentru zboruri întârziate, anulate sau refuz la îmbarcare.Acest articol își propune să îți ofere o perspectivă clară asupra drepturilor pe care le ai atunci când te confrunți cu întârzieri sau anulări ale zborurilor, explicând nu doar compensațiile financiare la care ai putea avea dreptul, dar și asistența și opțiunile de călătorie alternative care îți sunt disponibile

Ce este Regulamentul (CE) 261/2004?

Regulamentul (CE) 261/2004 este un act normativ al Uniunii Europene care stabilește reguli comune privind compensația și asistența pasagerilor în cazul în care zborurile lor sunt anulate, întârziate sau dacă li se refuză îmbarcarea. El se aplică în mod obligatoriu în toate statele membre ale UE, inclusiv în România.


despăgubiri zbor anulat sau întârziat
Zboruri anulate sau întârziate

Care zboruri anulate sau întârziate sunt acoperite de Regulamentul 261 spre / din România?

Regulamentul se aplică tuturor zborurilor operate de companii aeriene din UE, inclusiv din România, indiferent de destinație, precum și zborurilor de pe teritoriul sau către teritoriul Uniunii Europene.

Ce drepturi ai în cazul zborurilor anulate?

Biletul de avion este un contract de transport și, ca orice contract, creează drepturi și obligații pentru părțile implicate, inclusiv pentru transportatorul aerian.

Dacă zborul tău a fost anulat și călătorești în interiorul Uniunii Europene sau cu o companie aeriană din UE, Spațiul Economic European sau Elveția, ai anumite drepturi protejate prin Regulamentul 261. Cele mai importante asemenea drepturi sunt:

Dreptul la informare: compania aeriană trebuie să vă informeze despre anulare și despre drepturile aferente cât mai curând posibil. Și Wizz Air și Ryan Air au această obligație de informare și ar trebui să te notifice în timp util despre starea zborului.

Dreptul la rambursare sau redirecționare: Aveți dreptul de a alege între:

  • rambursarea completă a biletului, pentru segmentele neefectuate și chiar pentru cele efectuate, dacă zborul nu mai are scop, împreună cu, dacă este relevant, un zbor de întoarcere la primul punct de plecare, cât mai curând posibil. Asta înseamnă că ai dreptul să primești înapoi banii pentru un zbor anulat Wizz Air.

  • redirecționarea în condiții comparabile către destinația finală la prima dată disponibilă, sau la o dată ulterioară la alegerea ta, în funcție de disponibilitatea locurilor.

Dreptul la asistență: dacă trebuie să aștepți pentru un zbor redirecționat, ai dreptul la asistență din partea companiei aeriene. Aceasta include:

  • Mâncare și băuturi suficiente în funcție de durata așteptării.

  • Cazare în hotel dacă este necesar să așteptați una sau mai multe nopți.

  • Transport între aeroport și locul de cazare.

  • Două apeluri telefonice, mesaje prin fax sau e-mailuri.

Ce drepturi la compensație financiară există?

În plus față de opțiunile de rambursare sau redirecționare, poți avea dreptul la despăgubiri zbor întârziat, care variază în funcție de distanța zborului și de întârzierea cu care vă puteți continua călătoria. Valorile prevăzute de regulament sunt:

  • despăgubiri zbor întârziat de 250 EUR pentru zboruri de până la 1.500 km;

  • despăgubiri zbor întârziat de 400 EUR pentru zboruri intra-UE de peste 1.500 km, și pentru orice alte zboruri între 1.500 și 3.500 km;

  • despăgubiri zbor întârziat de 600 EUR pentru zboruri de peste 3.500 km, în afara UE.

Când nu sunt eligibil pentru compensație?

Nu ești eligibil pentru compensație financiară pentru zbor anulat sau zbor întârziat dacă ați fost informat despre anulare cu mai mult de 14 zile înainte de data plecării planificate, sau dacă anularea a fost cauzată de circumstanțe extraordinare care nu ar fi putut fi evitate prin nicio măsură rezonabilă din partea transportatorului aerian (de exemplu, condiții meteorologice extreme, greve, etc.).

Este important să iei legătura cu compania aeriană pentru a discuta despre opțiunile disponibile și pentru a solicita drepturile. În cazul în care compania aeriană nu respectă aceste reguli, puteți contacta autoritățile naționale competente pentru protecția consumatorilor, prin completarea formularului standard al ANPC.
Ce drepturi ai în cazul zborurilor întârziate?

Regulamentul 261 nu prevede o durată a întârzierilor pentru care operatorii de trafic aerian ar trebui să acorde despăgubiri pentru întârziere, ci reguli aplicabile în cazul refuzurilor la îmbarcare sau anulării zborurilor. Pe cale jurisprudențială, acestea au fost aplicate de CJUE și în cazul întârzierilor, pentru similaritate de rațiune. Mai jos vom explica pe larg aceste concepte.

Dreptul de despăgubire pentru întârzieri de peste 3 ore a fost recunoscut pe cale jurisprudențială de CJUE plecându-se de la prevederile art. 5 alin. (1) lit. c) pct. 3 din Regulamentul 261. Acestea stabilesc în cazul zborurilor anulate obligația operatorului aerian de a oferi o redirecţionare care să le permită pasagerilor să plece cu cel mult o oră înainte de ora de plecare prevăzută şi să ajungă la destinaţia finală în mai puţin de două ore după ora de sosire prevăzută.

Singura regulă expres prevăzută în Regulamentul 261 este aceea că durata totală a redirecționării nu poate fi mai mare de 3 ore în cazul zborurilor anulate. Pe baza acestei reguli, CJUE a stabilit că un raționament similar va fi folosit în cazul întârzierilor de peste 3 ore, întrucât pasagerii sunt supuși unor prejudicii similare.

CJUE a făcut astfel de raționament în cauzele conexe C-581/10 şi C-629/10, în care CJUE a explicat în mod expres raționamentul de mai sus și inclusiv argumentele pentru care și în cazul întârzierilor, pasagerii trebuie să fie despăgubiți:

În această privinţă, trebuie amintit că principiul egalităţii de tratament impune ca situaţii comparabile să nu fie tratate în mod diferit şi ca situaţii diferite să nu fie tratate în acelaşi mod, cu excepţia cazului în care un astfel de tratament este justificat în mod obiectiv (Hotărârea Sturgeon şi alţii, citată anterior, punctul 48 şi jurisprudenţa citată).

 Or, pasagerii zborurilor întârziate şi cei ai zborurilor anulate trebuie consideraţi ca fiind în situaţii comparabile în ceea ce priveşte compensaţia prevăzută de Regulamentul nr. 261/2004, întrucât aceşti pasageri suportă o neplăcere similară, şi anume, o pierdere de timp egală sau mai mare de trei ore faţă de planificarea iniţială a zborului (a se vedea Hotărârea Sturgeon şi alţii, citată anterior, punctul 54).

Cum se calculează întârzierea unui zbor?

Pentru plata despăgubirilor nu interesează momentul la care zborul a aterizat pe aeroportul de destinație, ci momentul la care pasagerii au putut efectua debarcarea. În Hotărârea din 4 septembrie 2014, Germanwings, C-452/13, CJUE a reținut expres criteriul debarcării sub forma ”pasagerii sunt autorizați să părăsească aparatul și aceștia își pot relua activitățile fără restricții”.

Ce faci dacă ai avut un zbor întârziat sau un zbor anulat?

Docs & Deeds îți oferă servicii avocațiale la prețuri transparente și accesibile pentru orice tip de plângere sau contestație civilă. Completează formularul de contact pentru a primi o ofertă personalizată din partea unui avocat cu experiență în domeniu sau comandă direct plângerea.0 comentarii

Comentarios


Citește și...

bottom of page