Armele secrete dintr-un contract de prestări servicii
Actualizată în: 7 iun.
Ești un antreprenor plin de idei sau un freelancer în căutare de proiecte? N-ai cum să eviți contractul de prestări servicii. Este peste tot și este GPS-ul afacerilor: spune cine, ce face și când face.
Înainte să te arunci în lumea business-ului, e important să înțelegi ce este un contract de prestări servicii și cum te poate proteja.
Ce este contractul de prestări servicii?
Contractul de prestări servicii este încheiat între cel care oferă serviciile (prestator) și cel care le primește (beneficiar). Prin el se stabilesc termenii și condițiile viitoarei colaborări și se determină serviciile ce se vor presta.
Este, probabil, cel mai folosit contract. Dacă nu ne crezi, uite o mini-listă cu câteva utilități ale sale:
Contractarea freelancerilor: când ai nevoie de servicii temporare, cum ar fi redactarea de conținut sau design grafic pentru site-ul tău sau de un influencer care să te ajute să-ți promovezi afacerea pe rețelele de socializare. Alternativ, poți folosi un contract de creare de conținut sau de consultanță.
Lucrări de construcții sau renovări: când ai nevoie de un constructor sau de un arhitect să-ți construiască sau renoveze casa sau biroul.
Servicii de consultanță: angajezi profesioniști care oferă servicii de consultanță în afaceri, management, finanțe, contabilitate sau într-un alt domeniu.
Servicii de mentenanță: firmele de mentenanță pot utiliza contracte de prestări servicii pentru a defini exact ce servicii vor oferi, frecvența intervențiilor și modalitățile de plată.
Servicii de web design sau dezvoltare software: așa știe profesionistul IT cum vrei să arate site-ul sau aplicația ta. Alternativ, poți folosi un contract pentru furnizare software.
Evenimente și servicii de catering: organizatorii de evenimente și furnizorii de servicii de catering pot folosi contracte de prestări servicii pentru a preciza detaliile evenimentului, meniurile, costurile și condițiile de plată.
Servicii educaționale sau de training: companiile de training, trainerii individuali sau unitățile de învățământ pot utiliza contracte de prestări servicii pentru a descrie serviciile educaționale oferite, durata cursurilor și costurile implicate.
Cu cine ai de-a face?
Indiferent dacă ești furnizorul sau beneficiarul, este bine să afli detalii despre cealaltă parte înainte să intri în horă. Cum contractul de prestări servicii este printre cele mai folosite de pe piață, tot în domeniul serviciilor sunt și cei mai mulți impostori.
Verifică CV-ul, portofoliu de clienți și proiecte, profiluri sociale precum LinkedIn sau caută recomandări. Dacă partenerul tău este o societate, n-ar fi rău să verifici și portalul instanțelor de judecată, pentru a vedea dacă și ce fel de procese are pe rol, și buletinul procedurilor de insolvență, ca să afli dacă stă (foarte) prost cu lichiditățile.
Să înțelegi cine este posibilul tău partener și ce background are poate fi cheia unei colaborări de succes...sau a unui refuz de colaborare la fel de benefic pentru tine.
Stabilește clar ce vrei.
Într-un contract de prestări servicii, vrei să știi foarte clar ce servicii se vor presta și în ce condiții. Cu cât este mai specific, cu atât mai bine.
Un contract de prestări servicii bine întocmit clarifică așteptările ambelor părți și definește responsabilitățile fiecăruia cu suficiente detalii încât să nu poată apărea discuții.
Să-ți dăm un exemplu:
Obiectul contractului
Prestatorul va presta servicii de renovare a apartamentului în favoarea beneficiarului.
Prestatorul va presta în favoarea beneficiarului servicii de renovare a apartamentului constând în: tencuirea, văruirea și nivelarea pereților din fiecare încăpere, de pe holuri și din balcon; schimbarea parchetului și înlocuirea lui cu noul parchet alea de beneficiar, precum și asigurarea finisajelor necesare; montarea unui tapet pe peretele din sufragerie; înlocuirea ușilor din interiorul apartamentului...etc.
Ce standarde de calitate folosim?
Standardele de calitate sunt criterii sau specificații stabilite pentru a evalua și măsura nivelul de performanță sau caracteristicile serviciilor. Aceste standarde sunt concepute pentru a asigura că un anumit produs sau serviciu îndeplinește anumite cerințe și oferă o calitate corespunzătoare.
Integrarea standardelor de calitate într-un contract de prestări servicii reprezintă o mișcare strategică importantă pentru asigurarea unui anumit rezultat.
Legea prevede și ea anumite standarde de calitate pentru prestarea serviciilor între profesioniști, însă ele sunt destul de vagi. Dacă ai mai avut tangențe cu dreptul probabil ai auzit despre standardele ”unui bun proprietar” sau ale ”celui mai bun proprietar”. De ce sună așa? Pe la 1865 când au fost introduse în codul civil, varietățile de contracte nu erau la fel de multe ca astăzi și centrală era protecția proprietății.
Ce vrem să spunem este că standardele legale de calitate sunt învechite, vagi și nu au ținut pasul cu modernizarea societății. Ce înseamnă pentru tine ”bun proprietar”, pentru mulți alți oameni are o altă definiție. Citește mai multe despre conținutul unui contract de prestări servicii.
Revenind la exemplul de mai sus, noi am proceda așa:
Prestatorul are obligația să folosească pentru tencuirea pereților exclusiv vopsea din brandurile X, Y, Z.
Cine pune la dispoziție resursele necesare?
Într-un contract de prestări servicii este important să știi cine, ce aduce și cum sunt alocate resursele. Aceasta înseamnă să specifici în mod explicit cine va furniza materialele, echipamentele sau alte elemente necesare pentru a realiza serviciile contractate.
Specificând cine furnizează resursele, se elimină orice ambiguitate cu privire la responsabilități. Fiecare parte înțelege exact ce se așteaptă de la ea în ceea ce privește alocarea resurselor necesare pentru realizarea serviciilor.
Iată un exemplu:
Partea A (constructor) se angajează să furnizeze forța de muncă specializată, inclusiv lucrătorii și supraveghetorii de șantier, precum și să gestioneze logistica proiectului. Partea B (clientul) se angajează să asigure materialele necesare renovării, cum ar fi vopseaua, gresia, faianța, și orice alte elemente necesare.
Cum se face plata?
Despre prețul serviciilor probabil nu este nevoie să vorbim. Toate lumea care încheie un contract de prestări servicii deja știe că nimic nu este gratis.
Dar să stabilești cuantumul nu este mereu suficient. Ai grijă și la ce servicii sunt incluse în respectivul preț.
Fără o definiție clară a serviciilor incluse în preț, părțile implicate pot avea așteptări diferite cu privire la ceea ce este furnizat. Aceasta poate duce la frustrări și neînțelegeri, cu impact asupra satisfacției părților contractante.
Nimeni nu vrea discuții interminabile și neproductive referitoare la ceea ce este sau nu este inclus în prețul convenit, dacă refacerea unor aspecte se plătește suplimentar sau nu sau dacă unele cerințe presupun costuri suplimentare.
Este complicat să obții un contract de prestări servicii bine scris?
Deloc. Îți oferim un model verificat și aprobat, însoțit de instrucțiunile de completare, alături de alte contracte predefinite pentru afacerea ta și o gamă largă de alte modele de documente juridice utile. Pentru asigurări suplimentare, poți cere revizuirea formei finale pe care ai pregătit-o de către un avocat, sau o ofertă de servicii juridice personalizate.
Comments